Etisk handel Norge

Converse-arbeidere får juling

Alt er ikke som det skal være på indonesiske Converse-fabrikker. Flere arbeidere hevder at de blir sparket og slått på jobb skriver nrk.no.

Arbeidere på Converse-fabrikker i Indonesia forteller at de både blir slått og sparket på jobb. En arbeider forteller at hun fikk et spark fra av en leder i fjor, etter at hun gjorde en feil mens hun skar opp gummisåler.

– De kaster sko og ting på oss, og slår oss når de blir sinte. Det har blitt en del av arbeidsdagen, forteller en 23 år gammel kvinne.

– Vi er maktesløse. Vi har to valg; det ene er å bli værende og lide, det andre er å si ifra og få sparken, forteller en annen kvinne, som følgelig også er anonym.

En som imidlertid kan stå fram med navn, er 30 år gamle Mira Agustina. Hun sier hun ble sparket i 2009 fordi hun leverte inn sykemelding.

– Det var en forferdelig jobb. Sjefene våre kalte oss for hunder, griser og aper. Alle disse tingene er en stor fornærmelse for oss muslimer, sier hun.

 

Er kjent med mishandling

På en av fabrikkene utenfor den indonesiske byen Jakarta skal en sjef ha kastet seks av sine arbeidere ut i den steikende sola. Her måtte de stå i to timer, som straff for at de ikke nådde målet med antall sko som skulle produseres hver time.

Sjefen skal ha fått en advarsel fra selskapet som eier bedriften; gigantkjeden Nike.

Selskapet innrømmer at de er kjent med at mishandling har forekommet på fabrikkene, men sier det er lite de kan gjøre for å stoppe problemet.

Årsaken skal være lisenser som ble opprettet før Nike tok over produksjonen av Converse, og som fremdeles eksisterer.

– Men vi jobber det vi kan med å fornye disse avtalene, sier Hanna Jones i Nike til AP.

 

Ulovlig lange arbeidsdager

En intern rapport fra Nike som nyhetsbyrået AP har fått tak i, viser at nesten to tredjedeler av de 168 fabrikkene som produserer Converse ikke følger standarden Nike har når det gjelder arbeidskontrakter.

Tolv av disse fabrikkene opererer blant annet med ulovlig lange arbeidstimer, og de nekter også Nikes inspektører å komme inn på fabrikkene.

Nærmere hundre av fabrikkene har ikke gjort noen framgang når det gjelder å forbedre problemer med trakassering, eller å betale minstelønn.